Korábban mi is részleteztük a kendermag egyedülálló összetételét, ami dúskál az antioxidánsokban, vitaminokban, valamint egészséges arányban tartalmaz Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat. Most azonban azt vizsgáljuk meg, hogy ezek az összetevők milyen szerepet játszanak a fertőzések kezelésében.
Az elmúlt évtized kutatásai alátámasztották, hogy néhány kannabinoid egyedülálló baktérium- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A CBG antibakteriális hatásairól mi is írtunk, de a közelmúltban már baktérium- és gombaellenes gyógyszer is készült CBG, CBC és ezüst felhasználásával. Minthogy azonban a kendermagokban csak nano-mennyiségben találhatók kannabinoidok, érdemes megvizsgálni, hogy miként képes a kendermag védelmet kialakítani a fertőzésekkel szemben.
Természetes tartósítószer az élelmiszeriparban
Az egészséges fehérje- és zsírtartalmon (linolsav és alfa-linolénsav) kívül a kendermag gazdag terpenoidokban, polifenolokban és fitoszterolokban, amelyek hozzájárulnak bioaktív tulajdonságaikhoz. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a vegyületek jelentős antioxidáns, antimikrobiális (baktérium- és gombaellenes), valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így a kendermag ígéretes összetevő az egészségfejlesztés szempontjából.
Korábbi kutatások szerint a Cannabis sativa L., vagyis a kendermagokból származó kivonatok jelentős antimikrobiális aktivitást mutatnak a húsban lévő, élelmiszer eredetű kórokozókkal szemben, ezért tartósítószerként is ígéretesek az élelmiszeripar számára.
Védelem a fertőzések és az izommerevség ellen
Egy friss vizsgálatban a kendermag metanolos kivonatát elemezték, annak antioxidáns, antibakteriális és az antikataleptikus (izommerevség elleni) tulajdonságaira koncentrálva. A kutatók mindhárom területen hatékonynak találták a kivonatot.
A Cannabis sativa magok kivonata olyan jelentős antioxidáns aktivitást mutatott, amelyet a kutatók az aszkorbinsavhoz vagyis a C-vitaminhoz mértek a szabadgyökök elleni teszt során.
A kivonat emellett jelentős antibakteriális hatást mutatott több kórokozó baktériumtörzs ellen, elsősorban a gyomor- és húgyúti fertőzésekért, valamint az agyhártyagyulladásért felelős E. coli, illetve a furunkulust, hólyaghurutot, agyhártyagyulladást, szepszist és ételmérgezést kiváltható Staphylococcus aureus ellen. A kendermag-kivonat erejét a kutatók a kereskedelmi antibiotikumok hatékonyságához hasonlították.
Mindezeken felül az antikataleptikus hatást is sikerült bizonyítani. A patkányokon indukált, a Parkinson-kór tüneteként jellemző katalepszia, vagyis a kóros izommerevség jelentősen javult és összevethető volt az erre a célra alkalmazott gyógyszerrel. A kutatók megerősítették, hogy a kivonat CBD-vel és THC-vel kombinálva olyan szinergikus hatást idéz elő, ami jelentős terápiás lehetőséget nyújt az izommerevséggel küzdő Parkinson-kóros betegeknek.
A vizsgálatok során a kutatók nem tapasztaltak jelentős toxikus hatásokat sem hematológiai, sem szervi szinten, a végzett máj- és vesefunkciós tesztek alapján.
A kendermag jövője
Minthogy a kendermag és a belőle előállított kendermagolaj fokozatosan alapkellékké válik a természetes-alapú és tápanyagdús konyhákban, elsődleges fontosságú, hogy a kutatások révén többet megtudjunk fogyasztásának előnyös hatásairól. Az itt bemutatott vizsgálatok ígéretes eredményekkel szolgáltak, de nem lennénk meglepve, ha még sokkal több jótékony tulajdonság derülne ki a kendermagokról.
Csak Természetesen!
Képek: Freepik