Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Kendermagfehérje vs. tücsökpor – Mit fogunk enni a jövőben?

Kendermagfehérje vs. tücsökpor – Mit fogunk enni a jövőben?

A fenntartható táplálkozás már nemcsak egy trendi kifejezés, hanem a jövő egyik kulcskérdése. Vajon mivel fogjuk helyettesíteni a túlterhelt állati fehérjeforrásokat? A válasz sokféle lehet – és néha meglepő is. A Sustainability folyóiratban megjelent tanulmány nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy megvizsgálja, hogyan viselkedik a kendermagfehérje és a tücsökpor, ha extrudált snackekbe keverjük őket. Igen, jól olvastad – tücsökpor!

Tücsökpor: a jövő proteinkirálya?

 

Lehet, hogy elsőre fura elképzelni, hogy ropogtatni való nasink részben tücskökből készül, de a rovarfehérje sokak szerint az egyik legfenntarthatóbb alternatíva. A tücsökpor magas fehérjetartalmú, kis helyen előállítható, és alig igényel vizet vagy takarmányt. Szóval jogosan merül fel a bolygó megmentéséért folytatott küzdelem egyik versenyzőjeként.

Mi viszont gyógynövénybolt vagyunk, nem rovartenyésztő farm – ezért bármilyen izgalmasnak is hangzik, a tücsökpor még egy ideig nem kerül fel a Planet Herb polcaira. De azért elmondjuk, mit találtak róla a kutatók!

 

 

A tanulmány szerint a tücsökpor textúrában, színben és fehérjetartalomban is jól szerepelt az extrudált termékek között, viszont az ízvilág és a fogyasztói elfogadottság szempontjából már vegyesebb a kép. Nem mindenki rajong az ötletért, hogy bogarakat majszoljon – még akkor sem, ha el van rejtve egy chipsszerű falatban.

 

Kendermagfehérje: zöld arany a táplálkozásban

 

Ami viszont sokkal közelebb áll hozzánk – és valószínűleg hozzád is –, az a kendermagfehérje. Nemcsak fenntartható és környezetbarát, de tápanyagtartalma is elsőrangú. A kendermag az egyik azon kevés növényi forrás közül, amely teljes értékű fehérjét kínál: azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.

Emellett könnyen emészthető, természetesen gluténmentes, és gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban, magnéziumban és rostban. A vizsgált snackek esetében a kendermagfehérje pozitív hatással volt a tápértékre, az állagra és a fenntarthatósági mutatókra is – nem véletlen, hogy egyre többen fedezik fel maguknak.

 

 

Na jó, de finom is?

 

Igen, sőt! A kendermagfehérjét már most is széles körben használják turmixokhoz, sütéshez és egyre több növényi alapú termék összetevőjeként találkozhatunk vele. Elég csak a kender protein szeletekre gondolnod, amiket nálunk is számos ízben kipróbálhatsz.

 

Miért fontos ez nekünk?

 

A tanulmány egyik fő tanulsága, hogy az alternatív fehérjeforrások – legyen szó tücsökről vagy kendermagról – kulcsszerepet játszhatnak a jövő élelmiszerellátásában. De nem minden út vezet a ropogós tücsökchipsekhez – a kendermagfehérje már most is remekül beilleszthető egy egészséges, növényi alapú étrendbe, és nem kell hozzá semmilyen különösebb bátorság.

További olvasnivaló, ha érdekel a téma:

 

·         Kender a Konyhában #01: Kendermagolaj és Hántolt Kendermag

·         Kender a Konyhában #02: Kender Fehérje Liszt és Kender Fehérje Por

·         Kender a Konyhában #03: Kendermag Rost és Kenderprotein Szelet


Összefoglalva: lehet, hogy a tücsökpor a jövő fehérjeforrása, de mi a Planet Herb-nél inkább a zöldebb utat választjuk. A kendermagfehérje mellett szól, hogy évezredek óta használjuk, kivételes tápértéke van, vegán, fenntartható – és semmi sem ciripel benne.

Csak Természetesen!

Képek: Freepik, Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Kender Termékek Élelmiszer